24 Ağustos 2012
Sayı: SİKB 2012/01 (34)

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkına yönelik kirli savaş tırmandırılıyor
Savaş tanrılarının barışını istemiyoruz!
BDSP’den Antep açıklaması
Sendikal ihaneti parçalama görevi
Devlet terörüne geçit vermeyelim!
Blokaj eylemine özel güvenlik terörü
Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun ile konuştuk
Micha, Türk Metal ihanetiyle son buldu
Metal İşçileri Birliği’nden açıklama
Deri-İş Sendikası ve DDSB’nin Trexta örgütlenmesindeki
Ali Bayram ile Trexta ve yaşanan süreç üzerine
Barış sorunu - V. I. Lenin
1 Eylül Dünya Barış Günü!
Grev katliamının arkasında sömürü cehennemi var!
Güney Afrika polisi katletti!.
“Barometre fırtınayı gösteriyor!”
İşçiler hakları için eylemde!
Havayolu çalışanlarının grev sınavı
İşçilerden dinliyoruz: 16 ton
4+4+4 gerici eğitim sistemi
Hacıbektaş şenliklerinin gösterdikleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Blokaj eylemine özel güvenlik terörü...

Erkek giyim markası Kiğılı’da işten atmaya, baskı ve sömürüye karşı direnen Kiğılı işçisi Didem Sorhun, işe geri dönme talebiyle 23 Temmuz’dan beri sürdürdüğü direnişinde sömürü ve köleliği teşhir etmeye devam ediyor.

Sorhun ve direnişe destek veren güçler, Ramazan Bayramı’nın arefesinde binlerce kişinin akın ettiği alışveriş merkezlerinde blokaj ve boykot eylemleri gerçekleştirdi.

İstanbul’un iki yakasında gerçekleştirilen eylemlerde, Kiğılı’yı boykot çağrısı yapılırken Sefaköy’deki blokaj eyleminde özel güvenlik terörü yaşandı.

Blokaj eylemine özel güvenlik terörü

Sefaköy’deki Armoni Park AVM’nin içerisindeki Kiğılı mağazasına giriş yapan Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun ve destekçi güçler mağaza içerisinde alışveriş yapanlara seslendiler.

Sorhun tarafından yapılan konuşmalarda, Kiğılı’daki baskı ve sömürü koşulları teşhir edilirken işten atma saldırısına karşı başlayan direnişle dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı.

Bir süre devam eden ajitasyon konuşmalarının ardından harekete geçen özel güvenlik görevlileri, mağaza içindeki Didem Sorhun ve eyleme destek veren BDSP’lileri mağazadan çıkarmaya çalıştı. Özel güvenlik müdahalesine direnen Sorhun ve BDSP’liler, mağazanın giriş kapısı önünde pankart açarak eyleme başladılar. Eylem devam ederken özel güvenlik ordusu mağaza önüne akın etti.

Biber gazlı ve coplu saldırı

Eylemi engellemek isteyen özel güvenliklerle eylemciler arasında başlayan arbede sırasında cop kullanan özel güvenlikler eylemcilere azgınca saldırdı. Özel güvenliklere yanıt veren eylemciler uzun süre alışveriş merkezi içinde direnişlerini sürdürdü. Arbede sırasında, AVM içerisindeki yüzlerce kişiye ajitasyon konuşmaları yapılarak Kiğılı direnişinin talepleri aktarıldı. Ayrıca, direnişin taleplerinin yer aldığı bildiriler de alışveriş merkezinde bulunanlara dağıtıldı. Arbede sırasında biber gazı kullanarak BDSP’lilere saldıran özel güvenlikler alışveriş merkezinin içini de gaza boğdular. Gazdan çok sayıda kişi etkilenirken BDSP’liler linç edilmek istendi.

Boykot eylemi, Armoni Park’ın dışında da devam etti. Eylemcilerle beraber dışarıya çıkan özel güvenlik ordusunun saldırısı burada da devam etti. Cop kullanılan saldırısı sırasında yaralananlar oldu.

Saldırıyı protesto eden BDSP’liler ise pankart açarak araç trafiğini kapattılar. Dışarıda eylem ve saldırı devam ederken içeride ise Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun ve 2 BDSP’li eylemlerini sürdürdüler. Bildiri dağıtımı ve ajitasyona yoğun destek verildi.

Yürüyüş ve basın açıklaması

Burada bir süre bekleyen kitle, Sefaköy merkezine yürüyüş gerçekleştirerek Gümüşçüler Çarşısı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması devam ederken kitlenin etrafında kalabalık toplandı ve alkışlarla eyleme destek verildi.

Eyleme, BDSP’nin dışında Mücadele Birliği Platformu, ÖDP ve Gençlik Muhalefeti de destek verdi.

Capitol’de boykot çağrısı

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Kiğılı direnişini Anadolu Yakası’ndaki Capitol Alışveriş Merkezi önünde yaptığı basın açıklamasıyla selamlayarak Kiğılı ürünlerini boykota çağırdı. Capitol AVM’nin cadde üzerindeki kapısı önünde yapılan basın açıklamasında “Kiğılı’da baskıya, tehdide, sömürüye, işten atmalara son!” şiarı yükseltildi.

Kiğılı direnişine destek çağrısı alışveriş merkezine gelen emekçilere yapılırken özel güvenlik eylemi engellemeye çalıştı. Sınıf devrimcilerinin kararlı duruşu sonrasında güvenlik geri çekildi. Kiğılı direnişinin sesinin mağaza önlerinde yükseltilmeye devam edileceği ifade edilerek eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Kiğılı’da direniş fabrika önünde

Kiğılı işçisi Didem Sorhun, fabrikanın 2 Ağustos’ta işçileri yıllık izine çıkarmasından dolayı, direnişini Bakırköy, Yenibosna ve Sefaköy’de bulunan Kiğılı mağazalarında blokaj eylemleri yaparak sürdürmüştü. Fabrikada çalışmanın yeniden başlaması ile direnişini kapı önünde sürdürmeye başlayan Sorhun, yaptığı basın açıklaması ile bu durumu kamuoyuyla paylaştı ve direnişine destek çağrısında bulundu.

Açıklama öncesi direniş alanına ziyarete gelen BDSP’liler, direnişçi tarafından sloganlarla karşılandı. Fabrikanın yakınlarında yolu trafiğe kapatarak yürüyüş yapan BDSP’lilerin gelmesi ile birlikte açıklamaya geçildi.

Kiğılı direnişçisi Sorhun açıklamada, patron Abdullah Kiğılı ve fabrika yöneticilerinin çalışan işçilere baskı uyguladığını, direnişi karaladığını belirterek, çalışan işçi arkadaşlarına seslendi.

Sorhun, fabrikanın kapalı olduğu süre içinde yaptığı blokaj eylemlerinde, patronların tahammülsüzlüğünün ve korkularının bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı. Yaptıkları blokaj eylemlerinden sonra, mağaza önlerindeki basın açıklamalarına özel güvenlik görevlilerini saldırtan sermaye sahiplerinin, azgın terörüne ve işçiler karşısında ortak şiddet tavırlarına dikkat çekti.

Direniş süreci içerisinde HEY Tekstil ve BEDAŞ işçilerinin desteklerini yanında gördüğünü belirten Sorhun, sınıf dayanışması için teşekkür etti.

Sorhun, mücadelesini büyütmeye devam edeceğini belirtip, direnişine destek çağrısı yaparak konuşmasını bitirdi.

BDSP temsilcisi, Sorhun’un yanında olduklarını belirtti. Sorhun’un sınıf çıkarları ve sınıfın onuru için direndiğini hatırlatan BDSP temsilcisi, Sorhun’un Emine Arslan, Gülistan Kobatan, Türkan Albayrak, Cansel Malatyalı gibi kadın direnişçilerin yolundan yürüdüğünü belirtti. BDSP temsilcisi, Sorhun’un saldırılar karşısında direniş ve örgütlü mücadele bayrağını yükselttiğinin altını çizdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul